menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

De Huiskamer van Loppersum opent haar deuren

Marcel Voorthuijsen | 27 januari 2024

In december trapte de Huiskamer van Loppersum af met een feestelijke opening. Vanaf 1 februari 2024 is de Huiskamer wekelijks op dinsdag open van 10.00-14.00 uur. De Huiskamer is een plek waar mensen elkaar ontmoeten, nieuwe contacten opdoen, activiteiten ondernemen, samen eten en koken, elkaar ondersteunen en vooral; plezier hebben met elkaar. De Huiskamer is gevestigd in Ons Dorpshuis, Wirdumerweg 21 Loppersum.

Belangrijke functie in het dorp

Ipe van der Deen (voorzitter  Zorgcoöperatie Loppersum) vertelt: “De Huiskamer is een aanvulling op de bestaande ontmoetingsactiviteiten in het dorp, zoals de Open Inloop en de Dorpsmaaltijd. We merkten dat er behoefte is aan meer onderling contact, samen leuke dingen doen. In Loppersum wonen veel mensen die al op leeftijd zijn, vaak thuis zitten en waarvan sommigen zich ook wel eens eenzaam voelen. Dat geldt trouwens ook voor jongere mensen. Tegelijkertijd zien we dat er plekken verdwijnen in het dorp, zoals op termijn de eetzaal in Wiemersheerd en de (huidige locatie van de) dagbestedingslocatie de Brug. Met de Huiskamer proberen we hierop in te spelen.”

Leeftijd, eigenaardigheden; het doet er niet toe

Annet Topelen (opbouwwerker Cadanz Welzijn) vult aan: “Met de Huiskamer in Ons Dorpshuis willen we een plek bieden waar iedereen welkom is. Samen een spelletje doen, muziek en dans, creatief bezig zijn of gewoon een praatje maken met een kop koffie erbij. Er zijn heel veel mogelijkheden. De bezoekers bepalen samen met de gastvrouwen / -heren het programma. Tussen de middag genieten we samen van een maaltijd. Iedereen is welkom! Leeftijd, eigenaardigheden, het doet er allemaal niet toe in de Huiskamer.”

Elkaar ondersteunen

Bijzonder aan de Huiskamer is dat mensen met een ondersteuningsvraag of (lichte) zorgvraag, ook hier terecht kunnen. Bijvoorbeeld mensen die moeite hebben met zelfstandig reizen, of andere drempels ervaren die het moeilijk maken om aan activiteiten deel te nemen. Samen met de vrijwilligers van onder andere Zorgcoöperatie Loppersum wordt gekeken welke hulp geboden kan worden, zodat deze mensen alsnog mee kunnen doen. Ook wordt de samenwerking gezocht met professionele zorg- en ondersteuningsorganisaties, zodat er waar nodig, ook professionele ondersteuning ingeschakeld kan worden.

Anders werken, anders financieren

Marleen van der Werff (kwartiermaker formele en informele zorg, Groninger Zorgakkoord): “We voeren gesprekken met bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige en andere zorgprofessionals, om te kijken hoe we een bezoeker met een zorgvraag, tóch naar de Huiskamer kunnen laten komen. In plaats van thuis te moeten blijven, of bijvoorbeeld naar een dagbestedingslocatie buiten het dorp te moeten gaan. Dat vraagt wel om een andere manier van werken en vooral, financieren. Dit is een zoektocht, maar gelukkig krijgen we hierin ondersteuning vanuit het VWS programma Domein Overstijgend Samenwerken. Onze verwachting is dat de zorg hier uiteindelijk niet alleen mensgerichter, maar ook efficiënter door wordt. Door een beroep te doen op het (dorps)netwerk, de vrijwilligers en professionals in de buurt, hoop je dat iemand minder snel afhankelijk zal worden van zwaardere vormen van zorg. En bovenal; omdat het fijn en gezond is om ‘onder de mensen’ te blijven!”

Het ontstaan van De Huiskamer:

Diverse maatschappelijke organisaties denken mee over de invulling van het concept Wonen met een PLUS in het Wiemersheerdgebied in Loppersum, wat onderdeel is van de projecten van het Groninger Zorgakkoord. Zorgcoöperatie Loppersum, Stichting Dorpsbelangen Loppersum, Ons Dorpshuis, Cadanz Welzijn, Zonnehuisgroep Noord, Woonzorg Nederland en de gemeente Eemsdelta werken sinds januari 2022 samen binnen een sociaal contract. Inmiddels hebben ook andere organisaties zich aangesloten, en is hieruit de samenwerking ontstaan: ‘In Loppersum: samen voor elkaar’. Het doel hiervan is; samen zorgen dat Loppersum een fijn dorp is en blijft om in wonen, tot en met de oude dag. Vanuit deze samenwerking is het idee van de Huiskamer ontstaan. Het wordt georganiseerd door Zorgcoöperatie Loppersum, met ondersteuning vanuit het opbouwwerk van Cadanz Welzijn en van de kwartiermaker formele en informele zorg van het Groninger Zorgakkoord.

Belangstelling?
Wilt u ook naar de Huiskamer van Loppersum of kent u iemand in uw omgeving voor wie het leuk is om er eens een dagje uit te zijn? Geef u dan op!

Aanmelding is noodzakelijk en kan wekelijks tot Dinsdag. De eigen bijdrage bedraagt € 5,- .

U kunt zich aanmelden door contact op te nemen met:

Zorgcoöperatie  Loppersum
Tel: 06-47 444 565  dagelijks bereikbaar van 10.00 tot 12.00 uur                                                                                            Mail: info@zorgcooploppersum.nl

Ook voor vervoer naar De Huiskamer kunt u een beroep doen op  Zorgcoöperatie Loppersum.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    CountryFile
    13:00 - 14:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play