menu Home chevron_right
Eemsdelta

Delegatie gemeente Eemsdelta vertrekt naar Shunan City

Marcel Voorthuijsen | 28 juli 2023

Op zondag 30 juli as. vertrekt om zes uur ‘s ochtends vanaf het gemeentehuis van Delfzijl een delegatie van 15 jongeren, 2 begeleiders en afvaardiging van de gemeente Eemsdelta naar de Japanse stad Shunan City. Het bezoek aan Shunan City is in het kader van de stedenband tussen de gemeente Eemsdelta en Shunan City. De jaarlijkse uitwisseling van jongeren tussen beide gemeenten is voor het laatst in 2019 georganiseerd en heeft daarna een aantal jaren stilgelegen vanwege de Corona-pandemie.

Voor de jongeren staat het verblijf bij een gastgezin centraal. Na aankomst in Shunan City op dinsdag 1 augustus zal de volledige groep worden ontvangen door burgemeester Ritsuko Fujii van Shunan City. Na een welkomstceremonie zullen de jongeren worden voorgesteld aan de gastgezinnen en gaan ze met het gastgezin mee naar huis. De eerste dag bij het gezin is natuurlijk het spannendst. Niet alleen voor de jongeren, maar ook voor de gastgezinnen.

Naast de welkomstceremonie, zal er op de dag van aankomst in Shunan City een speciale ondertekeningsceremonie plaatsvinden. De gemeente Delfzijl had sinds 1990 een stedenband met Shunan City. Vanwege de gemeentelijke herindeling heeft de gemeenteraad van Eemsdelta opnieuw moeten beoordelen of de stedenband wordt voortgezet. Onlangs heeft de gemeenteraad daartoe besloten. In Shunan City zal daarom op 1 augustus de nieuwe stedenband-overeenkomst door beide gemeenten worden ondertekend.

De dagen na het ontvangst staan er zeer diverse activiteiten op het programma. Zo zal er worden deelgenomen aan de parade van het Sun Festival, wordt er een dag Japanse cultuur en sportdag georganiseerd en zullen vele prachtige bezienswaardigheden in en rondom Shunan City worden bezocht, zoals de replica van de molen Aeolus. Donderdag 3 augustus zal waarschijnlijk een van de meest indrukwekkende dagen worden, met het bezoek aan het Peace Memorial Park en Museum in Hiroshima. In de ochtend van maandag 7 augustus vertrekt de delegatie weer uit Shunan City om na een lange reis op dinsdagmiddag 8 augustus weer terug te keren in Delfzijl.

De Stichting Stedenband Eemsdelta – Shunan City gaat na de zomervakantie aan de slag met de uitwisseling zomer 2024, wanneer een groep jongeren uit Shunan City een bezoek zal brengen aan Eemsdelta.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Lekker Zondag
    18:00 - 19:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play