menu Home chevron_right
Gezondheid

Dokter Free Bekker Bespreekt Artrose: Pijnlijke Aandoening Die Veel Voorkomt bij Ouderen

Marcel Voorthuijsen | 29 februari 2024

Artrose is een aandoening die optreedt in de gewrichten, waarbij het kraakbeen wordt aangetast. Dit kan leiden tot scheurtjes in het kraakbeen, waardoor het lichaam probeert het te repareren. Soms lukt dit herstelproces niet optimaal, waardoor er bot-op-bot contact ontstaat, wat bijzonder pijnlijk kan zijn. Dokter Free Bekker vertelde dit en meer in het lunchradioprogramma op woensdag 28 februari bij Omroep Eemsdelta.

“Als de pijn lang aanhoudt of zeer ernstig is, is het raadzaam om een afspraak te maken met de huisarts. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de klachten van artrose te verlichten. Zo zijn er experimenten gaande waarbij kraakbeen wordt aangemaakt en in het gewricht wordt gespoten, en worden er ook hormonen rechtstreeks in het gewricht geïnjecteerd om de klachten te verminderen.” Vertelt dokter Bekker.

Een andere methode om de pijn te verminderen, is het dragen van een brace. Een brace kan helpen om de druk op het gewricht te verminderen en zo de pijn te verlichten. Het is echter belangrijk om de brace niet langdurig te dragen, omdat het gewricht ook sterker moet worden.

Daarnaast is het belangrijk om de druk op de gewrichten te verminderen door af te vallen indien nodig. Ook regelmatig bewegen is essentieel bij de behandeling van artrose. Free Bekker adviseert om minimaal een half uur per dag te bewegen om de gewrichten soepel te houden en de pijn te verminderen.





  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play