menu Home chevron_right
Politiek

Eerste Kamer behandelt wetsvoorstel sluiting gasveld mogelijk tóch

Pim Feijen | 3 april 2024

De Eerste Kamer zou volgende week dinsdag het wetsvoorstel over het definitief sluiten van de gaskraan in Groningen op voorstel van VVD, BBB, PVV, Ja21 en 50Plus niet behandelen, zo leek het eerder. Deze partijen in de Eerste Kamer willen meer onderzoek en informatie over de leveringszekerheid. Ook zouden zij de behandeling in de Tweede Kamer van een andere wet over de gasmarkt willen afwachten. Eerder stemde de Tweede Kamer met grote meerderheid al wel in met de wet die het stoppen van de gaslevering vanuit Groninger regelt.

In Groningen is daarop met ontstemming gereageerd. Op verzoek van een meerderheid van partijen in Provinciale Staten wordt vandaag geprobeerd een spoeddebat te houden. De fracties van VVD, BBB, PVV en Forum voor Democratie ondersteunden die oproep overigens niet. De andere partijen benutten het spoeddebat om hun boosheid aan te geven over het uitstel in de Eerste Kamer en willen hiermee een signaal afgeven. De Groninger Bodembeweging meldde aan het NOS Journaal verbaasd te zijn en sprak over andermaal geschonden vertrouwen van de Groningers.

Later op de dag gaf de VVD-fractie in de Eerste Kamer aan dat de ontstane commotie op een misverstand berust. Eerdere uitlatingen over uitstel van de wetsbehandeling zouden anders zijn bedoeld. Wat de VVD-fractie betreft kan de behandeling van de wet na beantwoording van schriftelijke vragen zo snel mogelijk doorgaan.
(Bijgewerkt 3-4-24, 17.15 uur)

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play