menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Extreme regenval: waterschappen zetten alle zeilen bij (update)

Pim Feijen | 11 juni 2024

Maandag is in deze regio een flinke hoeveelheid regen gevallen, de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest spreken over tussen de 30 en 50 mm regen, lokaal is zelfs 90 mm gevallen. Gemiddeld valt in de maand juni tussen de 20 en 30 mm regen. De langdurige en stevige regenval heeft geleid tot verhoogde waterstanden in het gebied.

Waterschap Noorderzijlvest  is volop bezig het teveel aan water af te voeren en dat gaat even duren. De gemalen De Waterwolf en HD Louwes draaien momenteel op volle capaciteit, net als de poldergemalen. Bij Delfzijl voert gemaal De Drie Delfzijlen het water af.

Noodplan in werking

Omdat gemaal De Drie Delfzijlen wordt gerenoveerd en geëlektrificeerd, is tijdelijk één pomp buiten werking. De andere pomp kan de verwerking van deze hoeveelheid water alleen niet aan. Hierdoor is het noodplan in werking getreden. Er worden twee pompen bij Bronssluis/Slimsluis te Garmerwolde geplaatst om het teveel aan water te verpompen van het Damsterdiep naar het Eemskanaal. Het fietspad langs het Eemskanaal is hierdoor tijdelijk afgezet.

Hunze en Aa’s is eveneens druk bezig het overtollige water af te voeren.  Wat betreft de regenval rept het waterschap over lokaal uitschieters tot meer dan 90 millimeter in onder meer Veendam en het Oldambtgebied. Met name in de poldergebieden in het noorden is het extreem nat. In het Groninger gebied van Hunze en Aa’s is gemaal Woudbloem ingeschakeld voor extra waterafvoer. Ook hier is de verwachting dat het enkele dagen zal duren om het overtollige water af te voeren.

Waterschade waterschapshuis Veendam

Door de hevige regenval van maandag is er water in de kelder van het kantoor van Hunze en Aa’s in Veendam gestroomd. Medewerkers van het waterschap werken dinsdag vanuit huis of op locatie. Afspraken zijn geannuleerd. Het waterschap is bereikbaar via mail, telefoon en de social media. De verwachting is dat het kantoor woensdag weer beschikbaar is voor medewerkers en afspraken.

Update 12-6

De voorspelling voor de komende vijf dagen is een maximum van 20 millimeter aan regen. Noorderzijlvest verwacht dat het waterpeil voldoende zakt, waardoor het watersysteem in haar werkgebied deze hoeveelheden neerslag goed kan verwerken.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Dangerzone
    22:00 - 23:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play