menu Home chevron_right
CultuurEemsdelta

Festival Terug naar het begin viert 15e editie

Pim Feijen | 10 mei 2024

Optredens van o.a. Wende, Blaudzun, Janne Schra en de Veenfabriek

De vijftiende editie van het festival Terug naar het begin vindt plaats van vrijdag 24 t/m zondag 26 mei. Het veel bezochte culturele festival is geworteld in het Groningse wierdenlandschap van Eemsdelta en valt op door een mix van optredens in eeuwenoude kerken.

Op vrijdagavond opent het festival met MARIA MARIA MARIA van de Veenfabriek: deze muziektheatervoorstelling werd heel goed ontvangen in de landelijke pers en beleeft nu haar noordelijke première. Voor de zaterdag en zondag staan o.a. Wende, Blaudzun, Janne Schra, LUWTEN en Eva van Manen op het programma.

Aandacht voor regionale artiesten

Naast landelijke namen staan er ook regionale kunstenaars op het programma, zoals de Groningse zangeres Marlene Bakker. Samen met de Zeeuwse zanger Broeder Dieleman zingt ze over hun geboortegrond en moedertaal.
Een heel andere taal zingt de uit Leeuwarden afkomstige Americana-muzikant Timo de Jong. Hij maakte een tour langs kerken, deed daar inspiratie op en verwerkte deze in nieuwe nummers die hij met zijn band op het festival ten gehore zal brengen. De Groningse zangeres en songwriter ZOZY vertelt in Tunnelvisie x Ultrazoom over het omgaan met het onophoudelijk leven.

Verscheidenheid aan kunstdisciplines

Terug naar het begin brengt naast veel muziek ook dit jaar weer een grote diversiteit aan kunstdisciplines naar de middeleeuwse kerkjes. Zoals Jongen je moeder… van Zuhause, een familiedrama met live muziek, dans en tekst over volwassen worden en de ongrijpbaarheid van het leven.
Maar ook de theatrale happening BOYS WON’T BE BOYS, wat een kleurrijke parade zal worden van spelers die vertellen, zingen, (g)rappen en dansen: alles wordt uit de kast getrokken. Sopraan en klassiek muziektheatermaakster Nienke Nasserian komt zelfs met een geheel nieuw genre naar TNHB: de ‘zelfhulp-opera’. Met de muziektheatervoorstelling RISE onderzoekt ze de maakbaarheid van geluk.

Beeldende kunstroute

Ook de beeldende kunsten hebben hun vertrouwde plek ingenomen tijdens het festival. Zo vind je verspreid over zeven locaties in het festivalgebied bijvoorbeeld een beeldende kunstroute, gevormd voor kunstenaarsduo Kaneli & Smit en met hulp van kunstenaars Wim Warrink en Joran van Soest. Maar ook kunstenares Maaike Meindertsma met haar werk, Shortcut, in de Bierumer School waar ze tijdens het festival resideert.

Talentontwikkeling

Het festival draagt graag bij aan de ontwikkeling van nieuw talent en wil ook nieuwe artiesten de kans bieden hun inspiratie te halen uit  het glooiende landschap en de eeuwenoude kerken met hun geschiedenis. Studenten van Academie Minerva en het Prins Claus Conservatorium presenteren een multimediale performance over een eigentijdse interpretatie van Maria en ook op de pauzeplekken van het festival zullen diverse studenten van het Prins Claus Conservatorium te horen zijn.

Succesformule in het Groninger landschap

Terug naar het begin speelt zich af in het Groninger wierdenlandschap van Eemsdelta. Fietsend van het ene naar het andere wierdendorp, is het nog goed te zien hoe dit landschap verbonden is met de zee. De wierden waren – nog voor de komst van dijken – de eerste bescherming tegen het water. En daarop werden al heel vroeg de kerkjes gebouwd, die bij Terug naar het begin het karaktervolle decor vormen voor vrijwel elke kunstvorm. Van het mystieke Mariakerkje boven op de wierde van Krewerd, tot de imposante ‘boerenkathedraal’ midden in het dorp Loppersum. Al 15 jaar maken deze magische locaties van elke voorstelling een bijzondere belevenis.

Tickets en volledig programma: terugnaarhetbegin.nl
Foto: artiest Wende.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play