menu Home chevron_right
Eemsdelta

Gebiedsbiografie Eemsdelta: het lokale dna

Marcel Voorthuijsen | 28 juli 2023

Eemsdelta staat voor grote veranderingen. Net als overal dringt ook hier de tijd om alternatieven voor fossiele energie te ontwikkelen en de achteruitgang van biodiversiteit te stoppen. Om manieren te vinden om duurzamer te leven. Wethouder Annalies Usmany-Dallinga: “We willen de samenhang in het landschap bewaken om kwaliteit van ruimte te beschermen én te versterken. Daarvoor is het goed om ons lokale dna te kennen. Onze plek kennen in de loop van de geschiedenis, helpt ons bij het maken van keuzes en kan inspireren bij het vinden van nieuwe oplossingen. Om dit vast te leggen, is de gebiedsbiografie Eemsdelta geschreven.” De voorbereidingen voor de omgevingsvisie van Eemsdelta starten dit najaar. Hiervoor worden de gebieds- en stadsbiografie als bouwstenen gebruikt. De omgevingsvisie beschrijft straks voor de lange termijn de maatschappelijke opgave en de te beschermen kernkwaliteiten van de gemeente Eemsdelta.

Gebiedsbiografie Eemsdelta

De Gebiedsbiografie Eemsdelta en de Cultuurhistorische analyse van de stad Appingedam (in de volksmond Stadsbiografie) zijn gemaakt in het kader van het programma ‘Repair with Gold’. Dit is het uitvoeringsplan ‘Werken aan een toekomstbestendig en leefbaar Eemsdelta’, waarbij de gemeente en het College van Rijksadviseurs samenwerken aan de grote versterkingsopgave als gevolg van de aardbevingsproblematiek in het gebied.

Digitale storymap

Van de gebiedsbiografie is een zogenaamde digitale ‘storymap’ gemaakt. Wethouder Usmany-Dallinga: “Deze storymap neemt je, aan de hand van kaart- en beeldmateriaal, mee door het verhaal van Eemsdelta. Zo kan iedereen op een eenvoudige manier kennismaken met ons lokale dna.”

De gebiedsbiografie en de cultuurhistorische analyse van Appingedam is tot stand gekomen door medewerking van, onder andere, een groot aantal historische verenigingen en musea uit de gemeente Eemsdelta, waterschappen en de provincie Groningen, Groninger Landschap, Groninger Seaports, etc.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play