menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Gemeente verlengt tijdelijke noodopvang asielzoekers in Farmsum

Marcel Voorthuijsen | 29 november 2023

Bij de gemeente Eemsdelta is een formeel verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) binnengekomen om de tijdelijke opvang van asielzoekers in Farmsum te verlengen tot en met 31 december 2026. Door een gebrek aan opvangplekken in het land, heeft het COA grote moeite om asielzoekers vanuit Ter Apel door te plaatsen naar andere locaties. Dit komt onder meer door de stijgende asielinstroom en het toenemende aantal nareizigers. Het betreft een tijdelijke verlenging van 36 maanden van opvang van kansrijke asielzoekers, dezelfde doelgroep die nu ook van deze locatie gebruik maakt. Het college heeft akkoord gegeven op het verzoek. De gemeente houdt de situatie goed in de gaten.

Burgemeester Ben Visser: “Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen in deze opgave. Tegelijkertijd lopen we tegen de bovengrens aan op het gebied van noodopvang. Het gaat in deze tijdelijke noodopvang om gezinnen met kinderen. De kinderen zitten bij ons op de scholen. Het COA heeft geen andere opvangplekken beschikbaar voor deze gezinnen. Daarom hebben wij besloten om de tijdelijke noodopvang te verlengen.”

Gemeente Eemsdelta neemt al sinds jaar en dag haar humanitaire verantwoordelijkheid in het realiseren van opvangplaatsen voor deze kwetsbare mensen. Naast deze maximaal 160 plaatsen voor kansrijke asielzoekers biedt het azc in Delfzijl opvang aan 672 asielzoekers. Daarnaast worden 150 Oekraïense vluchtelingen opgevangen bij gemeentelijke opvang en 83 bij particulieren.

Informatie voor omwonenden

De bedrijven en omwonenden van de opvanglocatie aan de Hogelandsterweg 16 zijn vandaag geïnformeerd. Ook de vereniging Dorpsbelangen en Volksvermaken Farmsum is op de hoogte gebracht. De gemeente biedt de inwoners de mogelijkheid om in gesprek te gaan met burgemeester Ben Visser als er vragen zijn. Via
14 0596 kan een afspraak worden gemaakt of via de mail: gemeente@eemsdelta.nl. Op de website van de gemeente Eemsdelta: www.eemsdelta.nl/tijdelijke-opvang-farmsum zijn antwoorden te vinden op de meest gestelde vragen. Ook op de website van het COA is informatie te vinden: www.coa.nl.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Het Zeegat Uit
    11:00 - 12:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play