menu Home chevron_right
Eemsdelta

Gemeenteraad stelt geld beschikbaar voor verduurzaming van ruim 1.150 woningen

Marcel Voorthuijsen | 27 oktober 2022

De gemeenteraad van Eemsdelta heeft ingestemd met het voorstel om ruim 26,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de verduurzaming van ruim 1.150 woningen in specifieke gebieden binnen de gemeente. Particuliere eigenaren van woningen met een slecht energielabel en een laag inkomen kunnen een bijdrage van 70% ontvangen voor verduurzaming van hun woning. Hiermee wil de gemeente bijdragen aan comfortabel, duurzaam en betaalbaar wonen. De gemeente streeft ernaar dat de regeling rond de zomer 2023 ingaat. Eigenaren die in aanmerking komen voor de bijdrage krijgen volgend jaar persoonlijk bericht.

Volkshuisvestingsfonds voor kwaliteitsverbetering particuliere woningen

De regeling betreft het Volkshuisvestingsfonds. De gemeente ontvangt van het rijk een bijdrage  van 18,5 miljoen euro voor kwaliteitsverbetering en verduurzaming van particuliere woningen in specifieke gebieden. De provincie Groningen en de gemeente leveren gezamenlijk een bijdrage van 8 miljoen  euro voor deze opgave. Het grootste deel van deze 26,5 miljoen euro wordt beschikbaar gesteld als 70% bijdrage voor verduurzaming en verbetering. De regeling richt zich op eigenaren van woningen met een slecht energielabel die een laag inkomen hebben. Ook moet de woning met minimaal drie labelstappen of  naar minimaal label B verbeterd worden. Verenigingen van Eigenaren komen ook in aanmerking voor de bijdrage.

Meer comfort en een lage energierekening

Wethouder Annalies Usmany-Dallinga is blij met het besluit van de gemeenteraad. “Deze regeling gaat bijdragen aan meer comfort en een lagere energierekening bij particuliere huishoudens die het hard nodig hebben. En het mooie is dat de regeling gecombineerd kan worden met landelijke subsidies voor verduurzaming.” Met het besluit van de gemeenteraad kunnen de regeling en de voorwaarden nu verder uitgewerkt worden. De wethouder geeft aan dat zorgvuldigheid hierbij voorop staat. “Er komt veel bij kijken om dit goed in te richten en de exacte voorwaarden op te stellen. Ook willen we bewoners maximaal ondersteunen in het proces. Het streven is dat de regeling volgende zomer van start gaat.”

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Lunchradio
    13:00 - 14:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play