menu Home chevron_right
Nieuws uit de provinciePolitiek

GroenLinks en Partij vóór het Noorden vragen spoeddebat over hyperscale-datacenters aan

Pim Feijen | 29 mei 2024

GroenLinks en Partij vóór het Noorden, vertegenwoordigd in de Provinciale Staten van Groningen, hebben deze week geschokt gereageerd op het nieuws dat het College van Gedeputeerde Staten toch de komst van hyperscala-datacenters in de Eemshaven (Oostpolder) mogelijk wil maken. Met dit besluit wordt afgeweken van een eerder door Provinciale Staten aangenomen motie én het eigen coalitieakkoord, dat medio 2023 werd gepresenteerd.

Veel stroom- en waterverbruik

GroenLinks Statenlid Bas de Boer: “Een meerderheid van de Staten heeft zich duidelijk uitgesproken tegen de komst van hyperscale-datacenters. Deze gebruiken teveel stroom en water en passen niet in het Groninger landschap. Daarnaast leveren ze te weinig werkgelegenheid op, iets waar nu juist in de nog te ontwikkelen Oostpolder naar wordt gestreefd.”

‘Verdozing’ tegengaan

Zijn collega Dries Zwart, Statenlid voor de Partij vóór het Noorden, is hiermee evenmin blij: “Er zijn al tijden gesprekken gaande met inwoners van omliggende dorpen van de Oostpolder. Daarin komt telkens naar voren dat zij geen grote ‘blokkendozen’ in hun achtertuin willen. Wij zijn het daar mee eens. Bovendien heeft het vorige College van Gedeputeerde Staten verklaard de verdere ‘verdozing’ van de provincie te willen tegengaan. Dat was een belofte die door de huidige coalitie is overgenomen. Wat zijn die woorden nog waard? En hoe betrouwbaar is dan nog de politiek? Het gaat hier wat ons betreft ook om vertrouwen.”

GroenLinks en Partij vóór het Noorden hebben daarom een spoeddebat aangevraagd, dat woensdag 5 juni a.s. tijdens de Provinciale Statenvergadering zal moeten plaatsvinden.

 

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Dangerzone
    22:00 - 23:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play