menu Home chevron_right
Eemsdelta

Groninger Huis levert eerste nieuwbouwproject Opwierde-1 op

Marcel Voorthuijsen | 4 april 2023

De eerste bewoners van de nieuwbouw aan de Harkenrothstraat zijn verhuisd. Aannemer Paas B.V. leverde hier dertig toekomstbestendige huurappartementen in Appingedam van Woonstichting Groninger Huis op.

Met behulp van een ingehuurd verhuisbedrijf worden alle bewoners voorzien van hun vertrouwde spullen in hun nieuwe onderkomen en kan het inrichten beginnen. Laura Broekhuizen (directeur-bestuurder Groninger Huis) kwam tijdens één van de verhuisdagen langs om bewoners veel plezier in hun nieuwe woning te wensen. Wanneer iedereen volledig gesetteld is, organiseert de woningcorporatie een informele barbecue om de buren nader kennis te laten maken.

Wonen met uitzicht

Voormalige bewoners van de twee flats, die in maart/april 2021 gesloopt werden, mochten meebeslissen over het uiteindelijke ontwerp. Daarbij kwam Adema Architecten als winnaar uit de bus. Het nieuwe complex en de entree zijn anders gepositioneerd. Hierdoor komt het autoverkeer niet langer over de Harkenrothstraat en kan de gemeente het park verder doortrekken. Bewoners kijken nu vanaf hun balkon of terras uit op het groene park.

De Harkenrothstraat en de parkeerplaatsen in de straat worden vervangen door meerdere paden voor fietsers en wandelaars. Ook worden bomen en ander groen geplant. Vanaf deze maand worden de werkzaamheden aan de openbare ruimte uitgevoerd. Volgens wethouder Annalies Usmany-Dallinga een flinke impuls voor de stad; “Het ontwerp waar Groninger Huis en de huurders voor hebben gekozen is prachtig! Samen met de aanpassingen in de openbare ruimte maken we dit deel van Opwierde een fijne plek om te wonen en te verblijven.”

Energiezuinig en aardbevingsbestendig

Laura Broekhuizen: “Ik vind dat het appartementencomplex door haar materiaal- en kleurgebruik goed past in Opwierde en daarmee een meerwaarde is voor Appingedam. Bovendien zijn de woningen geschikt voor een breed publiek, van een- of tweepersoonshuishoudens tot kleine gezinnen.” De woningen zijn verder energieneutraal en voorzien van een luchtwarmtepomp, mechanische ventilatie en ieder acht zonnepanelen. Aan de zonzijde van het gebouw zijn screens geplaatst die de warmte in de zomer zoveel mogelijk buiten houden.

In Appingedam wordt de komende jaren op grote schaal gewerkt aan het aardbevingsbestendig en toekomstbestendig maken van woningen. De nieuwbouw aan de Harkenrothstraat is het eerste, door Groninger Huis, gerealiseerde project vanuit de batch 1588 in Opwierde-1.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play