menu Home chevron_right
Eemsdelta

Kindcentrum Delfzijl West krijgt een verrijkt schoolplein

Pim Feijen | 14 mei 2024

Kindcentrum Delfzijl krijgt als een van de eerste Groningse scholen een verrijkt schoolplein. Dit is een speel- en leeromgeving die bijdraagt aan natuur- en klimaatbewustzijn van kinderen. Ook is het goed voor hun creativiteit, gezondheid, verbeeldingskracht, fysieke en sociale vaardigheden. Wethouder David de Jong gaf maandag het startsein voor het aanpakken van het plein, dat nu nog nu versteend is.

Kinderen spelen steeds minder buiten, terwijl buitenspelen in een natuurlijke omgeving een belangrijke voorwaarde is voor een gezonde en evenwichtige ontwikkeling. Gemiddeld brengen kinderen 20% van hun tijd door op de basisschool. Dat maakt het een invloedrijke plek in hun leven. Onderzoek laat zien dat een open, ongestructureerde speelomgeving uitnodigt tot vrij bewegen, verkennend spelen en onderzoekend ontdekken.

Goed voor de kinderen en de natuur

Een creatieve, natuurlijke omgeving met planten en bomen in plaats van tegels is bovendien niet alleen beter voor de leerlingen, maar ook voor de lokale biodiversiteit en het klimaat. Het voorkomt hittestress en wateroverlast.

Ambitie: alle scholen een verrijkt plein

Kindcentrum Delfzijl West is een van de twee pilotscholen voor dit project. De andere school is Christelijke Basisschool Rehoboth uit Oldekerk. Deze scholen worden door de partners begeleid om samen met de leerlingen, ouders en de buurt te komen tot een verrijkt schoolplein dat ook gebruikt kan worden voor buitenlessen. De ambitie is dan ook dat alle basisscholen in de provincie een verrijkt plein krijgen.

Het project ‘Schoolpleinen Verrijkt’ is een initiatief van IVN Groningen, Landschapsbeheer Groningen, Huis voor de Sport Groningen, Stichting Kunst & Cultuur en GGD Groningen. Het is onderdeel van het Gronings Provinciaal Beweegakkoord en wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie, gemeenten en de deelnemende scholen.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play