menu Home chevron_right
Eemsdelta

Koningin Máxima bezoekt Campus in Appingedam

Marcel Voorthuijsen | 6 september 2023

Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, heeft dinsdagmiddag 5 september een werkbezoek aan Groningen gebracht in het kader van de mentale gezondheid van jongeren. Zij bezocht ook de Eemsdelta Campus in Appingedam.

Eén op de drie jongeren in de provincie Groningen ervaart een slechte psychosociale gezondheid. Groningen kent in vergelijking tot de rest van Nederland relatief veel gebruik van jeugdhulp en langjarige hulpverleningstrajecten, bijvoorbeeld door armoede en aardbevingsproblematiek.

Het werkbezoek begonmet een toelichting op het programma Mentaal Gezond Groningen. Dit is een samenwerking tussen onder andere het Universitair Medisch Centrum Groningen, gemeenten en provincie, diverse onderwijsinstellingen en GGZ- en GGD-partijen. Doel is om de onderlinge samenwerking rondom mentale problematiek te verbeteren en een samenhangend preventief hulpaanbod te creëren. Mentaal Gezond Groningen streeft ernaar om binnen tien jaar de instroom in de geestelijke gezondheidszorg met tien procent te verminderen.

Aansluitend woonde Koningin Máxima een deel van een STORM-docententraining bij. STORM staat voor Strong Teens and Resilient Minds en richt zich op jongeren in het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs. In de training leren docenten hoe zij signalen van somberheid bij leerlingen herkennen en hoe ze hierover het gesprek met hen kunnen aangaan. Naast de docententraining is een training voor jongeren met beginnende klachten onderdeel van de STORM-aanpak. Koningin Máxima gaat in gesprek met trainers over de ervaringen en de resultaten van de STORM-aanpak en spreekt met docenten over hoe zij de training gebruiken in de praktijk.

Tot slot ontmoette Koningin Máxima diverse jongeren van Jimmy’s Groningen. Bij Jimmy’s komen jongeren samen, ondersteunen en leren ze van elkaar om zo meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en een beter netwerk op te bouwen. Creativiteit is belangrijk bij Jimmy’s. Jongeren maken bijvoorbeeld muziek, schilderen of schrijven om uiting te geven aan hun mentale gezondheid. Jimmy’s is aangesloten bij de ‘Alliantie laagdrempelige inloopmogelijkheden mentale gezondheid jongeren’. Samen met MIND Us werkt deze Alliantie toe naar landelijke dekking van dergelijke voorzieningen voor jongeren.

MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.

Foto: MIND Us

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    XL90
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play