menu Home chevron_right
Agenda Tips

Kunstproject Museumdorpentour zoekt dorpsjongeren

Marcel Voorthuijsen | 1 november 2023

De Museumdorpentour rolt vrijdag- en zaterdagmiddag 3 en 4 november a.s. met een keet langs de zes deelnemende dorpen in de gemeente Eemsdelta. Na aanleiding van deze actie hoopt het kunstproject de eerste aanmeldingen te krijgen van jongeren die mee willen doen.

Museumdorpentour is een kunstproject van jongeren uit zes verschillende dorpen, in samenwerking met lokale kunstenaars en andere dorpsbewoners. Het vindt plaats in het mooie en weidse dorpenlandschap van de Groninger gemeente Eemsdelta. Eind juni 2024 zijn de kunstwerken klaar en start de tour. Vanaf dat moment is de museumdorpentour toegankelijk voor publiek: Groningers én toeristen.

De Museumdorpentour is bedacht door Manon Kuin tijdens de JongerenTop Groningen 2019 in Appingedam: Er wordt altijd gezegd dat jongeren niet graag in kleine dorpen wonen. Dat klopt niet, ik woon er graag en ben trots op mijn dorp. Voor musea en voor het maken van kunst moeten jongeren altijd naar grote plaatsen en steden. Dat vind ik jammer. Ik wil graag dat we in onze mooie Groninger dorpen zélf kunst gaan maken. En dat we daar dan een tour van maken voor bezoekers: een museumdorpentour!’ Manon Kuin werkt (vier jaar later) zelf ook mee aan het project. De zes museumdorpentourdorpen zijn: Bierum, Spijk, ’t Zandt, Westeremden, Loppersum en Losdorp.

Met een keet langs de dorpen

De Museumdorpentour bezoekt 3 dorpen per middag en staat in elk dorp een uur op een plek waar mensen zijn. Bijvoorbeeld bij de supermarkt of het dorpshuis. Hieronder vind je een lijstje met: De dorpen, de tijden en de locaties. Museumdorpentour neemt een keet mee. In en om de keet kan iedereen die dat wil iets maken. Er zijn knutsel- en maakspullen aanwezig. Kunstenaar Sebastiaan Baar reist met ons mee. Hij neemt een groot doek mee, verfspullen en graffiti attributen. Hij verzamelt alvast een compilatie van eerste indrukken en ideeën! Museumdorpentour gaat met voorbijgangers gesprek en deelt flyers uit.

VRIJDAG

Loppersum – parkeerplaats AH
13.00 – 14.00 uur

Westeremden – plein Ons Dorpshuis
14.30 – 15.30 uur

’t Zandt – locatie nieuwe dorpshuis, midden in het dorp
16.00 – 15.30 uur

ZATERDAG

Spijk – parkeerplaats PLUS
13.00 – 14.00 uur

Losdorp – aan de weg bij dorpshuis De Bongerd
14.30 – 15.30 uur

Bierum – dorpshuis Baaiemerstee
16.00 – 17.00 uur

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Lekker Zondag
    18:00 - 19:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play