menu Home chevron_right
Het Hogeland

Leerlingen kweken Groninger bonen in Grunnegs Schoultoentje

Omroep Het Hogeland | 31 maart 2024

Tijdens de Week van de Schooltuin (8 t/m 12 april) adopteren tien Hogelandster basisscholen Groninger bonen uit het Grunnegs Toentje van historica Sanne Meijer uit Roodeschool. Leerlingen gaan die bonen kweken in hun eigen ‘Grunnegs Schoultoentje’. Aan het einde van het seizoen wisselen de scholen zaden met elkaar uit. Zo verspreiden en vermeerderen deze oude, Groninger groentes zich verder over Het Hogeland.

Er doen scholen mee in Eenrum, Ezinge, Garnwerd, Kantens, Kloosterburen, Pieterburen, Usquert, Wehe-Den Hoorn en Winsum. Het Grunnegs Schoultoentje is een initiatief van Stichting Anderswijs, Jong Leren Eten Groningen, Buitenluitjes, Groen Leren Doen en Sanne Meijer Onderweg.

Leren over bonen

In de Week van de Schooltuin trekt Sanne Meijer langs alle deelnemende scholen om een gastles te geven over Groninger bonen. Ze vertelt daarbij over de geschiedenis, maar ook over het kweken van de bonen. Iedere school adopteert één soort boon, zoals de Groninger strogele boon of de Oldambtster Witte boon. Vervolgens is het aan de leerlingen om de bonen te zaaien en op te kweken. Gedurende het groeiseizoen doen zij verslag van de voortgang, bijvoorbeeld via een vlog. Als de bonen eenmaal klaar zijn, worden de zaden geoogst en geruild met andere scholen.

Het Grunnegs Schoultoentje-project verbindt Groninger gewassen met lokale geschiedenisverhalen, zodat de leerling niet alleen een gewas leert kweken maar ook de cultuurhistorische context ervan kent. Eventueel is het project ook te verbinden aan andere initiatieven op school, zoals bijvoorbeeld een ‘Gronings koken’-les of een geschiedenisproject waarbij leerlingen ouderen interviewen over hun herinneringen aan moestuinen en koken.

Vergeten Groninger groenten

Historica Sanne Meijer verbouwt een aantal Groninger gewassen in haar volkstuin in Roodeschool. Dit zijn oude, vaak vergeten groenterassen. Sanne onderzoekt deze Groninger groenten vanuit historisch perspectief: welke verhalen vertellen ze over lokale geschiedenis? Wat is hun cultuurhistorisch belang? Met haar Grunnegs Toentje wil ze deze groenten en hun verhalen levend te houden. De Grunneger Schoultoentjes dragen hier in grote mate aan bij.

Foto: Sanne Meijer – Oldambster witte boon

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play