menu Home chevron_right
Agenda Tips

Maand van de Geschiedenis in Groningen

Marcel Voorthuijsen | 15 september 2023

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Naast rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen zijn er ook theatervoorstellingen en kinderprogramma’s: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Groningen.

Oermaterialen

Tweeduizend jaar geleden waren er nog geen kledingwinkels of juweliers. Mensen moesten daarom alles zelf maken. Hoe ze dat deden? Tijdens deze workshop ga je aan de slag met oermaterialen en technieken. Maak een leren buidel, weef een polsbandje of versier een kettinghanger. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar.
Ezinge, Museum Wierdenland, 26 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/29033/buidel-polsband-en-ketting-maken-met-oermaterialen-en-technieken.

Prefab Schans

Wie denkt dat prefab bouwen uit onze tijd is, heeft het mis! Al eind zestiende eeuw gebruikte graaf Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg deze techniek bij de aanleg van de Oudeschans. Hierdoor wist hij binnen vier dagen Groningen van de Spaanse overheersing te bevrijden. Oude kaarten, lokaal gevonden wapentuig en gebruiksvoorwerpen en een videopresentatie vertellen over het ontstaan en de functie van de schans.
Oudeschans, Vestingmuseum Oudeschans, 1 t/m 31 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28278/strategisch-vernuft-in-de-16e-eeuw

Pubquiz

Ben jij een echte mastermind? Kom dan naar de Grote Groninger Science Pubquiz in het Universiteitsmuseum Groningen. Bomvol vragen én verrassende opdrachten over wetenschapsgeschiedenis, actuele feitjes over onderzoek, Groningen en natuurlijk muziek.
Groningen, Universiteitsmuseum Groningen, 12 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/29199/the-big-groninger-science-pubquiz-nl-en

Duurzaam blik

Het blik als verpakkingsmiddel was ruim tweehonderd jaar geleden een prachtige uitvinding. Het werd een veelgebruikte reclamedrager, een aanwinst in interieurs én het was duurzaam. Tegenwoordig wordt er af en toe nog een mooi verpakkingsblik geïntroduceerd. Maar zou je blik niet veel vaker kunnen inzetten in de strijd tegen de plastic soep? Ontdek het in deze expositie.
Uithuizermeeden, Het Behouden Blik, 5 t/m 26 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28915/alle-ogen-zijn-gericht-op-blik

Pionier

Veruit de bekendste Nederlandse archeoloog in de twintigste eeuw was Albert Egges van Giffen. Met zijn kwadrantmethode en onderzoek naar oude stadskernen was hij een pionier binnen de archeologie. Tijdens deze lezing neemt oud-conservator Egge Knol je mee in het baanbrekende werk van Van Giffen. Naderhand kun je vondsten, kaarten en foto’s van Van Giffens opgravingen bekijken in het museum.
Ezinge, Museum Wierdenland, 7 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28992/lezing-door-egge-knol-albert-egges-van-giffen-de-vernieuwende

Taalsafari

Wandel mee door Groningen op zoek naar de herkomst van spreekwoorden en gezegden. Waar komt bijvoorbeeld de uitdrukking ‘Oost-Indisch doof zijn’ vandaan en wat heeft dat met het Sichtermanhuis in Groningen te maken? Historicus Girbe Buist legt het je uit!
Groningen, Buistbelevingsprojecten, 22 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28617/eureka-taalsafari-groningen

Storytrail

Met verhalenverteller Johannes dwaal je door geschiedenis van Groningen. Je maakt kennis met beurtschippers en zakkendragers, gaat op avontuur met de gevreesde bisschop Bommen Berend en ontmoet Aletta Jacobs, de eerste vrouw die in Groningen kwam studeren.
Groningen, Theatergezelschap Stadsavonturen, 29 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/27578/storytrail-theaterwandeling-groningen-beleef-de-stadsgeschiedenis

Heksen van de Ruiten Aa

Tussen 1587 en 1597 vonden drie heksenprocessen in de streek Westerwolde plaats waarbij 23 mensen om het leven kwamen. Wat was de reden hiervoor, wie waren erbij betrokken en welke rol speelde het Klooster in Ter Apel? Tijdens de themarondleiding ‘ontmoet’ je de veroordeelde mannen en vrouwen die op de Giezelbaarg (Geselberg) terecht stonden.
Ter Apel, Museum Klooster Ter Apel, 1 t/m 31 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/29269/themarondleiding-heksenvervolging-westerwolde

Doveninstituut

Tijdens de Verlichting buigen wetenschappers zich over filosofische vragen als ‘Wat is taal?’ en ‘Wat is denken?’. Dove mensen, die niet kunnen horen en spreken, vormden interessant studiemateriaal bij deze vragen. Kunnen mensen die niet spreken wel denken? Een lezing over wat Henri Daniel Guyot inspireerde om het eerste doveninstituut van Nederland op te richten.
Groningen, Groninger Archieven en Museum aan de A, 15 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/29736/guyot-doveninstituut-het-%E2%80%98ontstommen%E2%80%99-van-doven

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play