menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Milieugevolgen PETRA fabriek Delfzijl nog niet controleerbaar

Marcel Voorthuijsen | 21 december 2023

De Commissie voor de milieueffectrapportage heeft het milieueffectrapport voor de PETRA fabriek beoordeeld. In deze fabriek zullen uit afvalplastic de aromaten benzeen, tolueen en xyleen (BTX) worden geproduceerd. Uit het rapport blijkt niet welke afvalstoffen precies worden verwerkt en daardoor zijn de milieueffecten niet goed in beeld, schrijft de Commissie. De provincie Groningen had de Commissie gevraagd het milieueffectrapport te beoordelen.

Plastics Conversion Plant B.V. wil een nieuwe fabriek bouwen op industrieterrein Oosterhorn in Delfzijl. Het bedrijf gaat afvalplastics verwerken tot BTX dat onder meer kan worden gebruikt voor de productie van nieuwe kunststoffen. Benzeen, tolueen en xyleen zijn gevaarlijke stoffen. Als bijproducten ontstaan koolwaterstofrijk gas en bitumen. Voordat de provincie besluit over de omgevingsvergunning voor de fabriek, zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.

In het rapport ontbreekt inzicht in de aard en samenstelling van de afvalstoffen die worden verwerkt. Daardoor zijn de milieueffecten van de fabriek onvoldoende in beeld, zoals welke verontreiniging naar de lucht en het water er zal zijn. Ook is de samenstelling van het koolstofrijk gas en de bitumen onduidelijk

Verder ontbreekt in het rapport een alternatief dat uitgaat van het verder verminderen van uitstoot van verontreinigende stoffen naar de lucht en het water. Afhankelijk van de afvalstoffen die worden verwerkt, adviseert de Commissie ook een alternatief te onderzoeken waarbij alleen niet-recyclebaar kunststofafval wordt gebruikt.

De Commissie adviseert om eerst het milieurapport aan te vullen en daarna pas te besluiten over de omgevingsvergunning.
  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Black en Blues
    23:00 - 00:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play