menu Home chevron_right
CultuurEemsdelta

Museum Stad Appingedam koopt zilveren brandewijnkom aan

Pim Feijen | 21 mei 2024

Museum Stad Appingedam heeft een bijzondere aanwinst toegevoegd aan haar zilvercollectie. Het gaat om een brandewijnkom, rond 1750 vervaardigd door Reinder Frima in Appingedam. Reinder Frima was een bekende zilversmid. Het museum heeft meer pronkstukken van zijn hand in bezit, waaronder een andere brandewijnkom en een theepot.

Gilde van zilversmeden

Het Damster zilver is één van de belangrijkste deelcollecties van het museum. Het laat de welvaart zien van de stad, die vroeger een gilde van smeden kende waaronder ook zilversmeden. Ze woonden en werkten in het Gouden Pand, een straat die nog steeds bestaat en waarvan de naam verwijst naar deze historie. Hoe groter de stad, hoe meer zilversmeden er hun brood konden verdienen. Daarom is zilver uit Appingedam zeldzamer dan bijvoorbeeld uit Groningen.

Brandewijn met rozijnen

Groninger brandewijnkommen zijn heel herkenbaar. Deze zijn meestal ovaal, met 8 ‘lobben’ (gedreven bollingen) op de komwand en op de voet. De oren hebben een S-vorm en een drakenkopje aan de bovenzijde. In het midden van de komwand staan familiewapens afgebeeld, soms met initialen. Een brandewijnkom was bijvoorbeeld een mooi cadeau voor een huwelijk en werd op hoogtijdagen getoond. Dan ging er brandewijn met rozijnen in en ging hij rond onder het bezoek, of werden er met een zilveren lepel glaasjes uit gevuld.

De kom is aangekocht op een veiling en was in vervormde staat. Zilversmid Henk Peperkamp, werkzaam in Appingedam, heeft de kom weer toonbaar gemaakt.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Dangerzone
    22:00 - 23:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play