menu Home chevron_right
Aardbevingsproblematiek

NCG verwerkt 100-dagenadvies rijksbouwmeester in werkwijze

Pim Feijen | 11 juni 2024

Nationaal Coördinator Groningen (NCG) neemt de adviezen van regiobouwmeester Enno Zuidema in hoofdlijnen over en verwerkt deze nu standaard in de werkwijze. Dat schrijft de NCG deze week op de website. Hiermee wordt aandacht voor ruimtelijke kwaliteit bij intensieve versterkingsprojecten een vanzelfsprekend onderdeel van de versterking. Doel daarbij is dat de kwaliteit van de leefomgeving van bewoners verbetert en het karakter van de dorpen en het landschap in Groningen zoveel mogelijk behouden blijven.

Op 1 september vorig jaar startte Zuidema als regiobouwmeester bij Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Dit was een direct gevolg van maatregel 13 die het kabinet nam als reactie op de parlementaire enquête. De regiobouwmeester heeft een onafhankelijke positie binnen NCG. Begin januari publiceerde Zuidema zijn 100-dagenadvies.

Adviezen in hoofdlijnen overgenomen

Het 100-dagenadvies van de regiobouwmeester heeft drie denklijnen en tien concrete adviezen voor NCG én de regio. NCG neemt deze adviezen nu in hoofdlijnen over. In hoofdlijnen, omdat er ook gekeken is naar de praktische uitvoerbaarheid van de adviezen.

Beter luisteren naar wensen bewoners

Regina Bouius, Nationaal Coördinator Groningen: “Het advies van Enno Zuidema draagt bij aan het behouden van het karakter van Groningen en aan het beter luisteren naar de wensen die Groningers hebben voor hun leefomgeving. Daar zijn we blij mee. Aansluitend bij onze reactie op dit advies hebben we besloten dat wanneer de situatie daarom vraagt eigenaren per direct gebruik kunnen maken van een architect.”
Ook kunnen de gemeenten en NCG per direct gebruik maken van de kennis van het atelier dat de regiobouwmeester heeft gevormd. Dit atelier bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en cultuurhistorici.

Wat merken woningeigenaren?

Voor woningeigenaren betekent het grotendeels overnemen van het advies onder meer het volgende. Zo kan een eigenaar per direct een architect inzetten als het gaat om een intensief versterkingsproject. De eigenaar kan een architect kiezen uit de architectenpool die NCG heeft ingesteld.
Iedereen met vragen over architectuur, stedenbouw, landschap en architectuurhistorie kan terecht bij het atelier van de regiobouwmeester. Vragen kunnen gemaild worden naar regiobouwmeester@nationaalcoordinatorgroningen.nl.

Meer informatie over het 100-dagen advies van de rijksbouwmeester is op deze webpagina te lezen.

(Foto © NCG)

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Dangerzone
    22:00 - 23:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play