menu Home chevron_right
Agenda Tips

Nieuwe expositie bij galerie Ruigewaert

Marcel Voorthuijsen | 20 oktober 2022

Vrijdag 28 oktober start Ruigewaert met de expositie ” De Noordelijke Ziel ” . Wat maakt de Provincie Groningen zo uniek? Zijn het de weidse vergezichten, de door het land slingerende maren, de rustieke dorpen met hun oude Groninger kerkjes, de gastvrijheid van de bewoners, de kronkelende fietspaden tussen de akkers of de rust die je ervaart als je de grote stad achter je laat. Dit alles maakt Groningen zo Gronings, maar de noordelijke ziel kun je alleen voelen op het noordelijkste puntje van deze mooie Provincie.

De zeehondenkolonie bij de Punt van Reide, de eindeloze kwelders bij Noordpolderzijl, de waddentocht vanuit Pieterburen naar Schiermonnikoog en de magnifieke, blauwe luchten met zijn witte wolken geven je een ultiem gevoel van vrijheid.

Uitkijkend over het Wad en de kwelders voel je de immense stilte die alleen zo nu en dan verstoord wordt door het geluid van de talrijke watervogels en de kabbelende golfslag wanneer het water bij vloed de prielen, achtergebleven in het natte slik, wederom laat volstromen. Kortom:  De Noordelijke Ziel.

In deze en de komende exposities gaat Ruigewaert één van haar vaste kunstenaars voortaan extra aandacht geven door een besloten plek in de galerie in te richten met alleen werk van die schilder.

De galeriehoudster Tjitske Regnery heeft Gerald Schuil gevraagd om de spits af te bijten, mede omdat hij in zijn schilderijen zo fantastisch de noordelijke ziel kan neerzetten. In zijn kunstwerken zien we Groningse dorpjes, oude kerkjes, vuurtorens, landerijen en riviertjes, maar als geen ander schildert hij de weidsheid van de kwelders en het Wad. De verstilling in zijn kunstwerken is voelbaar; de kleuren die hij daarin gebruikt typeren zijn werk.

In deze tentoonstelling hangen ook de andere 28 hedendaagse, noordelijke kunstenaars met hun schilderijen in de galerie en treft u daarnaast ook kunstwerken aan die komen uit de privé collectie van particulieren en verzamelaars.

De expositie start op 28 oktober en eindigt op 24 december 2022. Openingstijden vrijdag & zaterdag van 12.00 – 17.00 uur, zondag van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak. Voor meer informatie, b.v. extra openingstijden, adres, route etc van de galerie zie www.galerieruigewaert.com .

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Lunchradio
    13:00 - 14:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play