menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Nieuwjaarsduik Appingedam wint erwtensoeptaart

Marcel Voorthuijsen | 28 december 2023

In de aanloop naar de Nieuwjaarsduik op 1 januari, kreeg Janneke Woldhuis als organisator van de Nieuwjaarsduik ‘Koud Kunstje’ in Appingedam deze week een erwtensoeptaart overhandigd door Alex Schuttert, voorzitter van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland. De organisatie reikt in totaal 25 taarten uit aan mensen die een bijzondere band hebben met het spektakel op Nieuwjaarsdag.

De organisatie reist het hele land door om winnaars te trakteren op een unieke erwtensoeptaart. Vandaag viel de beurt aan Nieuwjaarsduik Appingedam. Die verdiende de erwtensoeptaart vanwege de jarenlange inspanningen aan de organisatie van het evenement op 1 januari. Deze wordt voor de 9de keer georganiseerd met een sprong in het Damsterdiep. Alex: “De organisatie van een nieuwjaarsduik is ieder jaar toch weer een behoorlijke taak en wij vinden het fantastisch dat er mensen zijn die de nieuwjaarsduik door heel het land zo laten leven. De Nieuwjaarsduik staat bij initiatiefrijke mensen en we waarderen het enorm dat Janneke, Betto en Hero met hun comité zich daarvoor al jaren inspannen. Nog niet eerder heeft iemand in een week tijd de organisatie van de Nieuwjaarsduik op zich genomen en met zoveel enthousiasme en voortvarendheid alles wat ervoor nodig is geregeld en mede enthousiastelingen opgetrommeld. Dat waarderen wij enorm en verdient wat ons betreft een erwtensoeptaart.”

Janneke en Hero namen onder toeziend oog van Betto van Café de Doofpot -waar het ooit allemaal begon- de erwtensoeptaart in ontvangst. Janneke: “Op een zaterdagmiddag, een week voor 1 januari, zaten we tijdens een zamibo in café de Doofpot en hadden het over Koud Douchen hoe gezond dat was en opeens kwam het gesprek op de nieuwjaarsduik die altijd in Delfzijl gehouden werd. Hoe leuk zou het zijn om dat ook in Appingedam te doen: een sprong in het Damsterdiep. Het was wel erg kort dag, maar mijn partner Hero en ik zeiden tegen elkaar: ‘dit gaan we doen’. We hebben alles heel snel geregeld, qua vergunning en veiligheid en op 1 januari sprongen er ongeveer 50 enthousiastelingen het Damsterdiep in. Met recht een ‘Koud Kunstje’ en dat is ook de naam gebleven van onze Nieuwjaarsduik.”
  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Black en Blues
    23:00 - 00:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play