menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Nog geen witte rook verkoop Rodin

Dirk van Nieuwpoort | 10 januari 2024
Hoewel de curator, die het faillissement afhandelt van Rodin Broadband en ViberQ, vorig jaar zei dat de koper(s) in december 2023 bekend zou(den) worden gemaakt is er nog steeds geen witte rook. Bekend is dat er met verschillende partijen is onderhandeld en dat er in november vorig jaar biedingen zijn gedaan op de twee failliete bedrijven en hun netwerken in het buitengebied en in enkele dorpen. Naast enkele kleine(re) partijen zijn vooral Delta Fiber, Glaspoort (van APG en KPN) en ODF in de race om een of beide netwerken te kopen. Met de verkoop wil de curator vooral de geleende tientallen miljoenen Euro’s van de provincie Groningen weer terugkrijgen en ervoor zorgen dat de aanleg wordt voortgezet.
De curator liet destijds weten dit alles zo snel mogelijk af te willen handelen, maar het zal een flinke klus zijn geweest om de kluwen van bedrijven en het gebruik van elkaars netwerken uit elkaar te halen om er twee verkoopbare bedrijven van te maken. Daar komt bij dat het netwerk van Rodin Broadband (onder de naam ‘Snel internet Groningen’) gesubsidieerd is en het netwerk van ViberQ op commerciële basis werd aangelegd. Toch is er het vermoeden dat de commerciële tak ook gebruik maakte van de infrastructuur van de gesubsidieerde tak van Rodin. Als de twee bedrijven apart van elkaar worden verkocht zal er een duidelijke scheiding moeten komen in activa.
Bekend is dat vooral Delta Fiber in het begin veel buitengebied heeft aangelegd in Nederland en Glaspoort/KPN en ODF vooral voor de steden en dorpen gaan. Daar komt bij dat Delta Fiber al in veel plaatsen in de provincie Groningen glasvezel heeft aangelegd en daar ook nog steeds aan het aanleggen is. In concurrentie met ViberQ zijn er ook enkele plaatsen die nu een dubbel glasvezelnetwerk hebben, maar omdat ViberQ alleen klanten aansloot en Delta Fiber in principe iedereen die dat wil, kunnen deze netwerken nog wel complementair aan elkaar zijn. Het zou ervoor zorgen dat de aansluitingsgraad in deze plaatsen naar een flink hoger en rendabel percentage gaat.
Vooral het netwerk in het buitengebied zou een mooie aanvulling zijn op het bestaande netwerk en de werkzaamheden van Delta Fiber. Omdat die aansluitingen duurder zijn dan in de dorpen zal het bedrijf wel zeker voor een aanvulling op de kosten aankloppen bij de provincie. Dit in het geval dat die aansluitingen nog steeds gratis moeten zijn voor de bewoners, zoals de provincie bij het uitzetten van de tender destijds stelde. Dus de opbrengst van de verkoop kan direct terug naar de koper om ervoor te zorgen dat het netwerk wordt afgebouwd en de Groningers eindelijk zonder extra kosten zijn aangesloten op de digitale snelweg.
Als de twee failliete bedrijven en hun netwerken worden verkocht aan Glaspoort of ODF dan krijgt Delta Fiber (sneller) concurrentie in de provincie Groningen. Voor ODF zou dit een tweede netwerk in het noorden van het land zijn naast die van Assen dat momenteel wordt aangelegd. Van Glaspoort is bekend dat zij sowieso iedereen (willen) aansluiten ook al is er al een andere glasvezelaansluiting aanwezig. Als zij het netwerk kopen krijgen ze een flinke voorsprong op de aanleg in een gebied waar ze nog niet zo actief zijn. Wordt een van de andere twee de eigenaar dan zal Glaspoort toch nog gaan aanleggen en kunnen de Groningers niet alleen kiezen uit twee netwerken maar ook uit dubbel zoveel dienstenleveranciers. Vanuit investeringen en overlast zijn die twee aansluitingen in de huizen uiteraard af te raden, maar voor de consument is er opeens veel meer (voordelige) keuze door de extra concurrentie.
Bron: Glasvezelned




  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Eemsdelta Sport
    16:00 - 17:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play