menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Noorderzijlvest duurste waterschap van het Noorden

Marcel Voorthuijsen | 2 maart 2023

Huurders en woningeigenaren in waterschap Noorderzijlvest betalen de hoogste waterschapsbelastingen van de drie Noordelijke provincies. In Hunze en Aa’s zijn ze het laagst. Dit blijkt uit een zojuist gepubliceerd onderzoek van bureau Coelo van de Rijksuniversiteit Groningen.

In vier jaar tijd zijn huurders en woningeigenaren in Noorderzijlvest 25 procent meer kwijt aan waterschapslasten, terwijl zij in waterschap Hunze en Aa’s slechts tussen de 3 en 6 procent kwijt zijn.

Huurders (meerpersoonshuishouden) betalen in 2023 in Noorderzijlvest € 337 aan waterschaplasten. Voor Friesland bedraagt dit € 289, voor Hunze en Aa’s €304 en voor Drents Overijsselse Delta € 316.

Voor woningeigenaren geldt hetzelfde beeld. In Noorderzijlvest betalen eigenaren van een woonhuis met meerdere bewoners een bedrag van € 566. Voor de Friezen bedraagt dit € 480, voor Hunze en Aa’s € 390 en voor Drents Overijsselse Delta € 467.

Ook de schuldquote is voor waterschap Noorderzijlvest het hoogste van de vier waterschappen en is meer dan 300 procent van de belastingkomsten. De schuld bedraag inmiddels 250 miljoen Euro en zal naar verwachting binnen twee jaar richting de 300 miljoen Euro gaan. Waterschap Hunze en Aa’s leent het minst: 200 procent van de belastinginkomsten.

Betaalbaar Water vindt dat waterschap Noorderzijlvest te weinig doet om de kosten omlaag te brengen. Meer organisatorisch samenwerken met bijvoorbeeld waterschap Hunze en Aa’s zal leiden tot gemiddeld lagere tarieven. De twee waterschappen zien fuseren echter niet zitten. Daarom moeten de verantwoordelijke provincies acties ondernemen. Zij zijn bevoegd om waterschappen dwingen meer samen te werken.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Uurtje Grunnigs
    08:00 - 09:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play