menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Op Taalsafari in Groningen

Marcel Voorthuijsen | 3 juni 2023

Waar komen de uitdrukkingen “Korte metten maken”, “Leven in de brouwerij” en “Bist hier nait in ’t lekkerbekkengasthoes” vandaan? Dat leest u in Taalsafari Groningen”, nu verkrijgbaar bij Uitgeverij Profiel! Onze taal wemelt van zegswijzen en uitdrukkingen, die wij dagelijks horen en lezen zonder dat ons de oorspronkelijke betekenis nog voor ogen staat.

Auteur Girbe Buist neemt de lezer mee op een stadswandeling door Groningen en beschrijft aan de hand van gebouwen en plekken de oorsprong van 31 spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen. En omdat dit een wandeling door Groningen is, komen er natuurlijk ook veel typisch Groninger uitdrukkingen aan bod.

Dit boekje laat zien dat je ze ook gewoon nog in het straatbeeld kunt tegenkomen. Het start- en eindpunt is het Groninger Forum, via de singels loopt u naar het Groninger Museum en van de Synagoge in de Folkingestraat langs de Korenbeurs op de vismarkt tot aan het Pothuis aan de Turfsingel enz.

Als lezer krijg je een beeld van de historische achtergronden van diverse Groninger monumenten, die een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van het Nederlands en de Groninger Stadstaal.

Nu verkrijgbaar bij VVV Groningen Forum, de boekhandel en via www.profiel.nl

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Black en Blues
    23:00 - 00:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play