menu Home chevron_right
Eemsdelta

Petitie 1 wijk 1 plan

Marcel Voorthuijsen | 4 mei 2023

Bewoners van de Westerkade, Karel Doormanstraat, Lisstraat en Zwanebloemstraat 1 & 2 uit Appingedam ervaren ongelijkheid en voelen zich vergeten in hun eigen wijk. Met 1 wijk 1 plan petitie vragen ze de gemeente om alle mensen uit de wijk te betrekken bij het aardbevingsbestendig maken van de wijk.

De bewoners hebben het gevoel dat de gemeente hun huizen alleen als stenen ziet en hun gevoelens en emoties daarbij negeert. Ze voelen zich gewantrouwd en vragen zich af waarom andere delen van de wijk wel worden aangepakt en zij niet. Ze merken een verschil in behandeling, wat leidt tot ongelijkheid en zorgen over de veiligheid en duurzaamheid van hun woningen.

Alida Dalman: “Wij zien dat er een onuitlegbaar verschil in behandeling is in de deze wijk. Een deel van de wijk wordt gesloopt, anderen weten niet waar ze aan toe zijn, of hebben een ouder slechter huis die niet wordt gesloopt, en een deel moet na jarenlang wachten een extra opname ondergaan, waarvan de uitslag van de eerste opname onbekend is. Bewoners ervaren zorgen over wat het bouwgeweld met hun huizen zal doen, als alles om je heen gesloopt wordt en/of jouw huis als enige blijft staan omdat deze niet vergelijkbaar is met andere huizen.”

Om aandacht te vragen voor hun problemen hebben de bewoners zich, met steun van de SP, verenigd en een petitie opgesteld. Zij zijn op dit moment handtekeningen aan het verzamelen en willen deze binnenkort aan de gemeente aanbieden.”

Om aandacht te vragen voor hun problemen hebben de bewoners zich verenigd en een petitie opgesteld. Ook hebben ze posters gemaakt, die al op veel plekken te zien zijn achter de ramen. De petitie eist dat de gemeente de bewoners laat meedenken over hun eigen wijk en vragen om een wijkgerichte en snelle aanpak, waarbij bewoners niet jarenlang in de ellende zitten. Ze willen stoppen met willekeur, oneerlijkheid en verdeeldheid op democratische wijze betrokken worden bij de communicatie. Daarnaast willen ze behoud van het historisch karakter in de wijk, een oplossing voor het grondwaterprobleem, duidelijkheid over wat er aan hun huizen moet gebeuren en dat het resultaat van de aanpak boven water komt.

“De bewoners moeten centraal staan, niet de regels” Aldus Alida Dalman:

De bewoners willen de petitie aanbieden aan de gemeente.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    XL90
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play