menu Home chevron_right
Het Hogeland

Poëzie op zondag in Kerk Klein Wetsinge

Omroep Het Hogeland | 31 maart 2024

Hoe het allemaal begon. Op een regenachtige zondagmiddag in februari ’23 besloot Jaimy Hindriks een jazzconcert van Bert Van Erk bij te wonen in Kerk Klein Wetsinge, een plek die ze nog nooit eerder had bezocht. Google Maps leidde haar naar deze verborgen schat.

Bij haar eerste blik op de kerktoren werd ze meteen betoverd door de uitstraling: eenmaal binnen voelde het als een stap in een sprookje. Na het prachtige concert bleef ze nog even hangen, genietend van een wijntje en raakte ze aan de praat met Olaf, de eigenaar van de kerk. Ze fantaseerde hardop over het idee om een groep dichters in deze bijzondere omgeving te laten optreden. “Prima, gaan we doen,” antwoordde Olaf enthousiast. En zo begon het avontuur.

Dichters uit alle hoeken van Nederland werden naar Groningen gehaald. In combinatie met droogkomische muziek van Piano Daniël en een kerk vol enthousiast publiek werd het eerste evenement een doorslaand succes. Wat begon als een impulsieve ingeving, groeide uit tot een fenomenale middag. Een tweede editie volgde al snel, die het succes van de eerste niet onderdeed. En nu, op de eerste zondag van april, staat alweer een nieuwe editie gepland. Tien dichters en een muzikaal duo zullen de middag vullen met hun woorden en klanken.

De derde editie
Voor de derde editie is opnieuw een gevarieerd programma samengesteld, met één gemeenschappelijk kenmerk: ze breken allemaal met de conventionele poëzie. Verwacht humor, streektaal, opkomende dichters met een al duidelijk eigen stijl en gevestigde namen die zichzelf steeds vernieuwen. Op zondag 7 april zal de kerk worden gevuld met de poëzie van Fieke Gosselaar, Bill Mensema, Johan Niels Kuiper, Erik de Boer, Sacha Landkroon, Cissy Joan, Richard Nobbe, Gabrielle Terpstra & Axl Hofstede, Melvin van Eldik en Karl Velthuis. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het duo Peter Pot & Philip Baumgarten, bekend in de muziekwereld van Groningen en omstreken, vanwege hun eigen, unieke stijl, waarmee ze al menig kerkje hebben laten swingen. De toegang is gratis.

Streektaal
Door dichters uit heel Nederland naar de provincie te halen wordt niet alleen onze mooie natuur op de kaart gezet, maar het biedt ook de mogelijkheid om mensen kennis te laten maken met de schoonheid van de streektaal. Een van de dichters van de middag is Fieke Gosselaar, die zich op verschillende manieren inzet voor de Grunneger toal, zoals het geven van workshops in het Nedersaksisch en het schrijven van Grunneger poëzie, zoals dit gedicht, die ze schreef voor MOI!, een platform in het over ’t Gronings en Groningen.

“Peerdenbloum is n gele bloum
In ain naacht veraandert ze
in n pluuskebloum.

Pluuskes binnen zaacht.
Ik kin ze bloazen

– pssfffffffffffft –
net as n bellebloas.”

– Fieke Gosselaar

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play