menu Home chevron_right
Cultuur

Staande ovatie voor Ruben Terlou

Dirk van Nieuwpoort | 9 oktober 2023

Ruben Terlou kreeg na ruim twee uur een staande ovatie van de bomvolle kerk Nicolaï. Hij nam de dik 500 toehoorders in Appingedam mee in de verhalen over China en de documentairemaker bleek een boeiend verteller met een groot inlevingsvermogen.
,,Ik kijk en luister vooral’’, legde hij zijn houding uit.. ,,Ik observeer graag en dat is misschien mijn talent. Ik houd van kijken en ben daarom gaan fotograferen.’’ Zo raakte hij verzeild in China, waar de 38-jarige Terlou al bijna twintig jaar komt.

Eerst kwam hij er om te fotograferen, later als documentairemaker en tussendoor rondde hij ook nog een studie als arts af. ,,Die dingen lijken heel ver uit elkaar te liggen’’’, betoogde hij, ,,maar het gaat in alle gevallen over mensen in hun essentie tegenover het leven.’’
Terlou toonde zich bezorgd over de mensenrechten in China. ,,De vrijheid van meningsuiting is er niet’’, klonk het. ,,En het leert me dat we hier in Nederland heel zuinig moeten zijn op onze vrijheid, op de vrijheid van meningsuiting, op onze zorg en op onze rijkdom.’’

Aan het eind van de middag keerde hij weer terug naar Amsterdam. ,,Ik reis de hele wereld over maar in Appingedam was ik nog nooit geweest. In de trein hiernaartoe besefte ik dat ik wel heel druk ben. Maar ja, dat komt door jullie, want jullie willen allemaal naar mijn programma’s kijken’’, zo grapte hij.

Het was de eerste lezing die werd georganiseerd door het comité Lezingen kerk Nicolaï. Het is de bedoeling die twee keer per jaar te houden, de ene keer staat de spreker meer centraal en de andere keer het onderwerp.

foto: Jan Dijkhuizen
  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play