menu Home chevron_right
Eemsdelta

Stichting Zuidelijke Dorpen: hoe worden wij betrokken?

Pim Feijen | 13 mei 2024

De Stichting Zuidelijke Dorpen, waarin bewonersgeledingen vertegenwoordigd zijn uit Farmsum, Wagenborgen, Woldendorp, Termunten, Termunterzijl, Borgsweer en Meedhuizen, vraagt bij de politiek aandacht voor inspraak en burgerparticipatie. De stichting maakt zich zorgen over de impact op omwonenden en natuur van een aantal grote infrastructurele projecten die in het gebied op stapel staan.

Vervuild slib

De stichting heeft de Provinciale Staten, de gemeenten Eemsdelta en Oldamt en beide waterschappen hierover maandag een brief gestuurd. Er staat uitbreiding van industrie gepland waarvoor inmiddels grond bouwrijp wordt gemaakt. Landbouwgronden en de zeedijk zullen met vervuild slib uit de haven van Delfzijl worden opgehoogd, aldus de stichting. Voorts zijn er plannen om slibrijk water uit de Dollard binnen te laten in de Grote Polder bij Borgsweer.

“Roept u maar, wij luisteren”

De stichting stelt de politiek vragen over de vormgeving van inspraak en burgerparticipatie. Tot dusver zijn er “bijeenkomsten geweest in de sfeer van roept u maar en wij luisteren”, schrijft de stichting, die zich afvraagt of men straks alleen over de “houtsoort en kleur van het landschapsmeubilair” iets mag meegeven. De stichting wil concreet weten hoe de bewoners van het gebied verder zullen worden betrokken bij de voorbereidende werkzaamheden van Groningen Seaports, overheden en waterschappen.

Zie ook de eerdere berichtgeving deze webpagina.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play