menu Home chevron_right
GezondheidNieuws uit de provincie

UMCG opent nieuwe Critical Decision Unit

Pim Feijen | 15 mei 2024

Betere doorstroming SEH, meer tijd voor onderzoek patiënt

Het UMCG in Groningen neemt woensdag 15 mei de Critical Decision Unit in gebruik. Dit is een nieuwe afdeling die nauw samenwerkt met de Spoedeisende Hulp. Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland met een dergelijke afdeling. Op de Critical Decision Unit is meer tijd om te onderzoeken welke zorg de patiënt in een eventuele vervolgtraject nodig heeft. Door de ingebruikname van de CDU zal de druk op de Spoedeisende Hulp en andere zorgafdelingen in het ziekenhuis verminderen, is de verwachting.

Meer tijd voort aanvullend onderzoek

De Spoedeisende Hulp (SEH) van het UMCG is een afdeling waar jaarlijks ongeveer 23.000 patiënten met een acute zorgvraag worden behandeld. Met de Critical Decision Unit krijgt de SEH een verlengstuk, een soort tussenafdeling. Wanneer een patiënt langer moet blijven voor aanvullende onderzoeken, of wanneer een patiënt nog niet voldoende hersteld is om naar huis te gaan, dan gaat hij voortaan eerst naar de Critical Decision Unit.
Afdelingshoofd SEH Jan ter Maaten: “Op de SEH is meestal te weinig tijd voor aanvullend onderzoek van de patiënt. De Critical Decision Unit is een 24-uursafdeling die ons de tijd en ruimte biedt om aanvullende analyses, beeldvorming en consulten te doen. Daarmee hebben we betere informatie om de patiënt vervolgens naar de juiste plek door te verwijzen.’

Nieuwe collega’s

De nieuwe vorm van zorg vraagt ook om nieuwe collega’s. Eind vorig jaar heeft het UMCG 21 verpleegkundigen opgeleid om op de Critical Decision Unit te gaan werken. Een deel werkte al in het UMCG, een deel is nieuw aangenomen.

Hart van het Centrum Acute Zorg

De Critical Decision Unit van het UMCG heeft 14 éénpersoonskamers die alle faciliteiten hebben die de Spoedeisende Hulp ook heeft. Samen zijn ze het hart van het vernieuwde Centrum Acute Zorg van het UMCG.

(Bron tekst: UMCG. Foto: Digna ten Napel)

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play