menu Home chevron_right
Gezondheid

UMCG opent vernieuwde Special Care afdeling voor speciale kinderen

Marcel Voorthuijsen | 13 december 2022

In het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG is vandaag de vernieuwde ‘Special Care’ afdeling geopend: een afdeling voor kinderen van 0 tot 18 jaar die technologieafhankelijke zorg en direct toezicht nodig hebben.

Het gaat vaak om kinderen met een aangeboren aandoening of ernstige ontwikkelingsachterstand die langdurig of soms levenslang afhankelijk zijn van technologie, zoals beademing, sondevoeding of een tracheostoma. Als de patiënt sterk genoeg is om naar huis te gaan, kunnen ouders op de afdeling getraind worden om de zorg thuis te kunnen geven. De vernieuwde afdeling is helemaal toegerust om de meest optimale zorg te leveren voor deze speciale groep kinderen.

Speciale kinderen

Op de Special Care ligt een speciale groep kinderen, zoals kinderen met spierziekten of neurologische aandoeningen. Maar ook zuigelingen met luchtweg- of ademhalingsproblemen. Deze kinderen worden vaak in het ziekenhuis opgenomen omdat ze bovenop hun aandoening een verkoudheidsvirus of andere infectie hebben, of omdat ze geopereerd moeten worden.

Wel intensieve zorg, geen Kinder IC

Door hun technologieafhankelijkheid hebben deze kinderen intensieve zorg en -toezicht nodig, die op een gewone verpleegafdeling niet geboden kan worden. In de meeste ziekenhuizen worden deze kinderen opgenomen op een Kinder Intensive Care, waar ze liggen tussen de meest zieke kinderen die zeer ernstig en acuut ziek zijn en levensreddende zorg nodig hebben. De Special Care kinderen zijn doorgaans minder ernstig ziek en wel stabiel.

Op 13 december kunnen patiënten en hun ouders, medewerkers van de afdeling en UMCG-collega’s een kijkje nemen op de afdeling.  De vernieuwde Special Care wordt op 14 december in gebruik genomen.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Lekker Zondag
    18:00 - 19:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play