menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Vakland Het Hogeland wil door, ook in Eemsdelta

Marcel Voorthuijsen | 15 juni 2023

Begin 2021 ging Vakland Het Hogeland van start met als doel het bevorderen van ‘Een leven lang leren’ voor iedereen, met het Hogeland als klaslokaal. Het programma kreeg door een diversiteit aan samenwerkende organisaties een breed draagvlak bij o.a. onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Vakland is gefinancierd door het Nationaal Programma Groningen. In het Impact Jaarverslag rapporteert Vakland de resultaten van 2022: er zijn ruim 60 cursussen en workshops georganiseerd met 1.151 deelnemers. Daarnaast zijn er 13 projecten aangejaagd en is er bij 15 projecten geadviseerd.

We spreken met Engbert Breuker, maatschappelijk betrokken inwoner en ondernemer uit Den Andel, een van de initiatiefnemers van Vakland:  “De drie rollen die we op ons nemen zijn uitvoerder, aanjager en adviseur. De uitvoerder houdt zich bezig met het uitvoeren van activiteiten binnen Vakland. De aanjager faciliteert de projecten met kennis, kunde en financiën. De adviseur denkt mee met de partijen over invulling en doorontwikkeling.”

“Heel belangrijk is dat alle leer- en ontwikkelkansen laagdrempelig zijn en zonder al te veel kosten voor de deelnemers worden aangeboden”, vervolgt Breuker. “Zo zijn er veel uiteenlopende cursussen geweest: introductiecursus molenaar, ICT, sociale media, bijen houden, entree cursus zorg en dienstverlening, landschapsfotografie, veiligheid (BHV, EHBO e.d.), entree-cursus bouw, natuureducatie voor lagere scholen, camera-journalistiek, et cetera”.

Ook zijn projecten begeleid of opgepakt zoals “leren in en om het Perron 18” in Roodeschool, het opzetten van het tijdelijke winkeltje in de asielzoekersopvang in De Marnewaard, de opstart van Deelcafé De Buurvrouw in Winsum en het behoud van een warme bakkerij in Baflo. Steeds is Vakland ingestapt om plekken te maken waar mensen elkaar ontmoeten, van elkaar leren en kunnen bijdragen aan de vitaliteit van de regio. Waar mensen zich kunnen ontwikkelen door weer ergens aan mee te doen, betrokken te raken en hun talenten, kennis en energie in te zetten.”

Het werk van Vakland is opgevallen: in de loop van 2023 kwam de nieuwe voorzitter van het Nationaal Programma Groningen, Johan Remkes met zijn bestuur naar het Wieshoes in Warffum, het ‘club’huis van Vakland. Ook de eurocommissaris voor regionale ontwikkeling mw. Elisa Ferreira was met Commisaris van de koning René Paas op bezoek net als de gemeenteraad en sommige raadsfracties. Wethouders  zijn eveneens geregelde bezoekers en blijven zo op de hoogte van het werk van Vakland.  “Allen prezen de concrete en praktische aanpak van Vakland: een kwestie van doen!”, zo stelt een tevreden Breuker vast.

De initiatiefnemers van Vakland vinden dat de rollen goed zijn ingevuld en ze willen dan ook na 2023 doorgaan. Sterker, het concept van Vakland leent zich ook voor andere gemeenten.  Gesprekken in de Gemeente Eemsdelta zijn daarover al een tijdje gaande want er is ook daar veel interesse is voor de werkwijze. In het Hogeland is het de bedoeling dat het programma van Vakland onderdeel wordt van de gebiedscoöperatie Het Hogeland. Die nieuwe organisatie neemt initiatieven waarin inwoners, maatschappelijke organisaties, onderwijs, ondernemers en overheid snel en soepel kunnen samenwerken.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Eemsdelta Sport
    15:00 - 16:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play