menu Home chevron_right
Eemsdelta

Wethouder Hans Ronde opent snelheidscampagne in simulator

Marcel Voorthuijsen | 3 juli 2023

Wethouder Hans Ronde van de gemeente Eemsdelta opende op zondag 2 juli de snelheidscampagne in de provincie Groningen. Dit deed hij door tijdens de Damster Zundag plaats te nemen in een remwegsimulator.

Snelheidscampagne

De snelheidscampagne wordt jaarlijks gehouden om automobilisten erop te wijzen dat het belangrijk is zich in het verkeer aan de snelheid te houden. Verkeerswijzer Groningen voert deze campagne uit. Hij bestaat onder andere uit borden langs de weg, een tv-spot, advertenties op social media en verschillende acties op straat.

De remwegsimulator is daar één van. Deelnemers zetten eerst pylonen uit om de remweg bij een bepaalde snelheid in te schatten. Daarna volgt een gesprek met de instructeur en vervolgens nemen ze plaats in de simulator, waar ze erachter komen hoelang het daadwerkelijk duurt voor je stilstaat als je plotseling moet remmen. “De simulatie liet mij zien dat mijn reactietijd toch net iets anders is dan verwacht. Het is goed om eens te ervaren hoe lang je remweg echt is”, aldus wethouder Hans Ronde.

Remweg

Veel mensen realiseren zich niet dat snelheid van grote invloed is op de remweg. Je hebt namelijk al een reactietijd van één seconde. Hoe harder je rijdt, hoe groter de afstand die je aflegt voor je daadwerkelijk begint te remmen. Waar je bij dertig kilometer per uur al stil zou staan, moet je bij vijftig nog beginnen met remmen. Steekt er plotseling een kind over, dan is de kans groot dat je die bij vijftig kilometer per uur raakt, terwijl je dat bij dertig had kunnen voorkomen. Daarom is het zo belangrijk om je aan de maximumsnelheid te houden.

Met de combinatie van campagne voeren en acties houden op straat, wil Verkeerswijzer Groningen weggebruikers stimuleren tot verkeersveilig gedrag.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Uurtje Grunnigs
    08:00 - 09:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play