menu Home chevron_right
Nieuws uit de provincie

Wierde & Dijk ondersteunt vogelringonderzoek Eemshaven

Marcel Voorthuijsen | 20 november 2023

Vanuit het biodiversiteitsfonds heeft Wierde & Dijk, vereniging voor agrarisch natuur en landschapsbeheer noord Groningen, een bijdrage van € 750,- beschikbaar gesteld aan het vogelringstation Eemshaven. Deze bijdrage zal worden ingezet voor ondersteuning van vogelringactiviteiten. Wierde & Dijk heeft de bijdrage met name beschikbaar gesteld vanwege (ring)onderzoek naar vogels van rietsloten, erven en akkers in het boerenland.

In de oostelijke Eemshaven worden sinds 1999 vogels gevangen en geringd ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Het gaat hierbij voornamelijk om kleine zangvogels waaronder ook rietvogels en boerenlandvogels zoals blauwborst, rietzanger, kleine karekiet, rietgors boerenzwaluw, kneu, roodborsttapuit, gele kwikstaart en graspieper. Genoemde vogelsoorten zijn kenmerkend voor de boerderijerven, akkers en rietsloten in het werkgebied van Wierde & Dijk. Vanwege deze waarde en betekenis heeft Wierde & Dijk gemeend een bijdrage te verlenen aan het ringonderzoek. De kennis die voortkomt uit dit onderzoek kan namelijk worden ingezet voor een nog betere bescherming van deze vogelsoorten.

 Momenteel loopt bij Wierde & Dijk het project “Mooi Heem”.  Dit project is gericht op de groene inrichting van (boeren)erven in het buitengebied. Van deze inrichting profiteert ook de flora en fauna, waaronder de erfvogels.

 

Ook is Wierde & Dijk zich aan het oriënteren op een nieuw rietslotenproject. Naast het feit dat sloten met overjarig riet erg waardevol zijn voor de biodiversiteit zijn rietsloten ook landschappelijk erg fraai. Door de zuiverende werking leveren rietsloten ook een belangrijke bijdrage aan een betere waterkwaliteit.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    XL90
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play