menu Home chevron_right
Het Hogeland

Zaden en Zaaien in de Bibliotheek

Omroep Het Hogeland | 29 maart 2024

Op 22 april 2024 is het nationale zaaidag. Een dag waarop we de aandacht vestigen op een groene omgeving waar iedereen van kan genieten, maar vooral de insecten en de bijen. Vanaf 27 maart tot 8 mei worden er verschillende “groene” activiteiten georganiseerd in de bibliotheken, waaronder workshops, lezingen voor zowel volwassenen als kinderen. Tijdens deze maand wordt iedereen aangemoedigd om te zaaien, te leren en te verbinden met de natuur. Ook is het is een geweldige gelegenheid voor kinderen om te leren hoe zaden ontkiemen en hoe planten groeien.

Activiteiten in de Bibliotheek
Tijdens de Zaden en Zaai maand worden in de Bibliotheken van het Hogeland verschillende  activiteiten georganiseerd:

Bijtjes drukken met Willem Kolvoort

Willem Kolvoort, bekend als postermaker van muziekzaal Vera, staat ook bekend om zijn illustraties van dieren en insecten. Hij is de illustrator van de populaire natuurrubriek ‘Kijken naar’ in De Gelderlander. Willem toert langs bibliotheken om bijtjes te drukken en zegt: “Het gaat niet goed met onze insecten en wilde bijtjes… tijd voor actie!” In zijn workshop op woensdag 17 april  van 15.00 -16.30 uur in Bibliotheek Winsum leer je met sjabloondruk, een eenvoudige techniek, nieuwe bijtjes en andere kriebelbeestjes maken.

Moestuinstenen schilderen

Moestuinstenen maak je zoals happy stones, alleen gebruik je de moestuinstenen om aan te geven waar je welke zaadjes gezaaid hebt. Op woensdag 24 april van 15.00- 16.00 uur kunnen kinderen meedoen aan deze workshop in onze bibliotheek in Uithuizen.

Lezing Sanne Meijer

Sanne Meijer verbouwt sinds een jaar oude Groninger groenten in haar volkstuin in Roodeschool. Ze onderzoekt deze gewassen vanuit historisch perspectief en vertelt over hun cultuurhistorisch belang en hun bijdrage aan een regionale identiteit. In haar Grunnegs Toentje vind je vooral veel Groninger bonen, zoals tuinbonen, erwten en ‘gewone’ bonen. Deze groenten bestaan al heel lang en je vindt ze overal ter wereld. In haar lezing op woensdag 8 mei van 15.30-16.30 uur in Bibliotheek Leens neemt Sanne je mee op een reis door 10.000 jaar wereldgeschiedenis aan de hand van bonen en vertelt ze over een aantal Groninger bonen en hun verhalen.

Boekje lezen en zaden zaaien

Op  woensdag 15 mei van 14.30-16.00 uur wordt er in Bibliotheek Bedum voorgelezen uit het boek “Zaadje” van Hector Dexet. Na het lezen van het boek kunnen kinderen en hun (groot)ouders de bloempotjes versieren.  Wanneer het potje versierd is, worden er zonnebloemzaadjes gezaaid.

Op http://www.biblionetgroningen.nl/zaden-en-zaaien staat een overzicht van alle activiteiten die worden georganiseerd tijdens Zaden en Zaaien in de Groningse bibliotheken.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    Delta Rhythm
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play