menu Home chevron_right
Nieuws uit de gemeente

Zandtsterfestival 2023

Marcel Voorthuijsen | 18 september 2023

Op zaterdag 23 en zondag 24 september organiseert de werkgroep Zandtsterfestival een uniek tweedaags festival met braderie, demonstratie, kinderactiviteiten en livemuziek. De aanleiding daarvan ligt in het feit dat het dorp ’t Zandt net als omliggende dorpen te maken heeft met de aardbevingsproblematiek en de gevolgen ervan.

In elke straat zijn er sloop- of versterkingswerkzaamheden geweest of gaande. Dat heeft weerslag op de mensen, het welzijn en de gezelligheid in het dorp. De verbinding tussen haar dorpsbewoners dreigde te verminderen en leefbaarheid moest bevorderd worden om eenzaamheid te voorkomen. In 2020 waren er al plannen om het festival te organiseren. De kerkgemeenschappen, Vereniging van dorpsbelangen en landgoed De Camping namen daarin het voortouw. Door Corona stopte de voorbereidende werkzaamheden en werd het festival opgeschort.

In november 2022 heeft de Vereniging van Dorpsbelangen opnieuw het plan opgepakt maar nu een werkgroep gevormd met afgevaardigden van bijna alle verenigingen en kerkgenootschappen uit het dorp. Na maandenlange voorbereidingen vindt dan aanstaande zaterdag en zondag het festival plaats.

Het festival wordt zaterdag 23 september om 10:00 geopend door burgemeester Ben Visser. Muziekvereniging Oranje uit ’t Zandt geeft een openingsconcert. Doekegat piratenkoor uit Uithuizermeeden volgt daarop.  Daarmee starten de braderie met 30 stands uit de regio, 5 foodtrucks gaan draaien, de kinderactiviteiten (laserguns en spingkussens), de demonstratie van de Deelslee en brandweerauto Zaandster Sik en livemuziek door solo- en duo’s, waaronder Erwin de Vries, Kris Jagger, Bert Solo, El Jackson, en in de avond Funk 7 Play en Traffic Jam. Op de zondag opent gospelkoor Our Choice uit Lauwersoog de dag met aansluitend een lunch die muzikaal wordt begeleid door zandster verhalenverteller en zangeres Luna Hamelink. In de middag komen Pe en Rinus om de zondagmiddag te vullen met muziek.

Plaats van handeling is Landgoed DeCamping en sportveld met feesttent nabij de manege aan de Hoofdstraat 85a en 97 ’t Zandt. Het festival is mede mogelijk gemaakt door diverse sponsoren en subsidies.

  • cover play_circle_filled

    Omroep Eemsdelta
    Altijd dichtbij

  • cover play_circle_filled

    New Music Monday
    21:00 - 22:00

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play